woensdag, mei 24, 2017 - 14:58

Ziekenhuizen hebben een grote behoefte aan energie, zowel voor hun installaties, verwarming als warm water. De voorbije jaren hebben vele ziekenhuizen geïnvesteerd in duurzamere technieken. Dat is ook het geval in het UZA in Antwerpen. Op dinsdag 30 mei 2017 vertellen onze projectmanager Steven De Vroede en CEO Sébastien Farinotti samen met Dirk De Man, Hoofd Technische Dienst van het UZA in de rubriek Z-Energy op Kanaal Z hoe dit resulteerde in een succesvol WKK-project met optimalisatie van de sanitair warm water productie én een aanzienlijke energiebesparing. 

 

Het UZA is zeer vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid en kiest resoluut voor efficiënte installaties met een minimum aan verbruik. Afgelopen jaren werden heel wat “groene” investeringen gedaan, o.a. een energieneutrale nieuwbouw, aanleg van een BEO-veld (boorgat-energie-opslag), duurzame ingrepen bij renovatiewerken, enz.

Ook de WKK die het UZA in 2015 installeerde in samenwerking met Vanparijs Engineers is hiervan een mooi voorbeeld. Het ziekenhuis zocht naar een oplossing om de warmteproductie uit te breiden en tegelijk het totale energieverbruik – en de daarbij horende kosten – te verlagen. De WKK van 1560kWe kreeg een plaats in het energiegebouw van het ziekenhuis. Twee buffervaten zorgen voor bijkomende warmteopslag en het uitlaatsysteem werd zo gebouwd dat ook de warmte van de rookgassen kan gerecupereerd worden.

Na de bouw van de WKK werd ook de installatie voor het sanitair warm water te gerenoveerd. De nieuwe installatie werd gebouwd op een compactere en meer efficiënte manier (minder warmteverliezen en lagere retourtemperatuur) wat ook ten goede kwam aan het rendement van de WKK en zo een aanzienlijke extra besparing opleverde.

Dankzij deze optimalisaties was de installatie op minder dan 3 jaar terugverdiend. De WKK is nu 4 jaar in werking en levert het UZA een besparing op van ca. 30% op de jaarlijkse energiefactuur.